V Prešove otvorili výstavu vyše 150 vydaní Biblie

05.03.2004 Celý región

Vyše 150 rôznych vydaní Biblie za päť storočí obsahuje výstava pod názvom Otváranie Knihy života. Vernisáž sa uskutočnila 29. februára v historickej dvorane ...
Vyše 150 rôznych vydaní Biblie za päť storočí obsahuje výstava pod názvom Otváranie Knihy života. Vernisáž sa uskutočnila 29. februára v historickej dvorane budovy evanjelického kolégia v Prešove.

V jedinečnej kolekcii sú zastúpené vydania viacerých konfesií - evanjelickej, rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a židovskej. Návštevníci výstavy, ktorá je prístupná do 14. marca, môžu vidieť knihy už aj zo 16. storočia. Okrem toho sú vystavované tlače, ktoré s Bibliou súvisia. Vlastnia ich inštitúcie, múzeá a súkromné osoby.
Biskup východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Prešove Igor Mišina pri otvorení povedal, že názov výstavy je príznačný. \"Nejde o jednorazové otvorenie knihy kníh, ale o spolužitie s ňou, \" zvýraznil. Veľmi ocenil, že medzi vystavenými exponátmi je výsledok práce Spoločenstva evanjelickej mládeže so sídlom v Košiciach. Ručným prepisom 1142 strán Biblie za päť hodín a 54 minút 7. júla 20O1 sa 919 mladých kresťanov dostalo do Guinnesovej knihy rekordov.
Výstavu pred tým mohli vidieť v Bratislave a v Liptovskom Mikuláši. V Prešove k organizátorom z vydavateľstva Tranoscius a Liptovského múzea z Ružomberku sa pridal Gréckokatolícky biskupský úrad.

(jj)
 

Vyberte región